Boon Edam

De entree van de toekomst is online

Draaideuren en toegangspoortjes. Je staat er niet bij stil. Maar soms wel. En dan is het fijn als er snel een oplossing wordt gevonden voor die steeds voller wordende lobby. Zodat je toch op tijd je vlucht kunt halen of boven bent voor die belangrijke afspraak.

Van timmerfabriek naar digitale services

Koninklijke Boon Edam Is al 150 jaar een begrip in entry solutions. Een ambachtelijk familiebedrijf, ooit begonnen als timmerfabriek, draagt met een breed scala aan entreeproducten wereldwijd traditionele waarden als vakmanschap en gastvrijheid uit in luchthavens, kantoorpanden en winkelcentra.

Natuurlijk. Buigen, lassen, snijden, passen en meten zitten in het DNA van de oer-Hollandse onderneming. Het blijven vaklieden. Maar alleen goeie poortjes maken is niet meer genoeg. Ook de wereld draait door. En die vraagt steeds meer om snel. En nu.

Want waarom wachten tot een monteur komt voorrijden als het ook online kan? Hoezo niet realtime zien hoeveel mensen er in het gebouw zijn? Weet je wel hoeveel tijd ik kwijt ben aan een reparatieverzoek? En hoe mijn entree eruitziet met een ‘Geen Toegang’ bouwlint?

Samen met Informaat ging Boon Edam op zoek naar een digitale oplossing voor deze tastbare dilemma’s uit het echte leven van de facility manager. Zonder poespas of mooie praatjes. Mét harde data van wat nu kan en nu gewenst is: een waardepropositie.

Maximaal rendement uit minimale waarde

Ok, die poortjes zijn te ‘connecten’. Boon Edam doet het al. Een team van developers en andere geeks heeft een apparaatje gemaakt waarmee ze speedlanes kunnen verbinden met het web: de BC20. We kunnen dus letterlijk in het poortje kijken.

Welke data komt daaruit? Wat is dat waard? Helpt, wat we nu kunnen, om ‘de gebruiker’ te ontzorgen? Wie is die gebruiker precies, en wat wil deze? En daarbij: is het direct rendabel voor het bedrijf om digital services uit te rollen als onderdeel van de totale dienstverlening?

Een propositie voor de UK

Aan de slag. Eerst in de UK. Aannames toetsen, checken met sales, langs bij eindgebruikers, de mensen op de vloer, de facility managers, hun bazen. En natuurlijk het team van digital services zelf. In sprints, want dit is digital design en online wacht op niemand. Gogogo.

Het resultaat van deze beproefde ontwerpmethode, de understand, design & validate route, hebben we verpakt in een heldere propositie die het zakelijk belang van Boon Edam verbindt aan de behoeften van de facility manager. En die hebben we getest in een direct mailing en 1:1 interviews.

Zoals vermoed: een schot in de roos. Met name de mogelijkheid om simpele storingen op afstand sneller te kunnen verhelpen sprak de meeste respondenten aan. Ook het gemak van online inzicht in prestaties deed menig facility manager op de ja-knop drukken.

De prijs bleek vaak van ondergeschikt belang. Natuurlijk, het moest niet te gek worden, maar de voordelen van minder technici over de vloer, 24/7 inzicht in bezoekersaantallen en simpelweg het gebruiksgemak van een heldere app zorgden voor een positieve respons.

Een propositie voor Nederland

Vervolgens keken we naar de Nederlandse markt. Om te zien of wat we hebben geleerd in de UK, ook op andere markten is toe te passen. In twee workshops kwamen we tot minimale wijzigingen in de opzet. Met name het duurzaamheidsaspect kwam meer naar voren.

Ook hier: bingo. De waardeproposite voor Boon Edam Digital Services bleek robuust genoeg om uit te rollen in meerdere markten. Dat vraagt alleen om een goed plan. Een groter idee. Want zomaar uit de heup schieten, dat brengt risico’s met zich mee. Er is behoefte aan visie.

UX concept

De belofte van online inzicht hebben we waargemaakt met een design van een digitale klantapplicatie waarmee de facility manager strak op de bal kan zitten. Ook hier zijn we pragmatisch te werk gegaan om te starten met de minimaal benodigde waarde om de klant te helpen om de prestaties van het pand te verbeteren. Om in latere stadia agile toe te werken naar het ambituezere vergezicht van deze applicatie. Dit hebben we gedaan in nauwe samenwerking met de development partner van Boon Edam, zodat we zeker weten dat wat wij ontwerpen ook snel gebouwd kan worden.

UX concepten design

Visie & roadmap

Om heel Boon Edam in touch te houden met de toekomstige mogelijkheden en valkuilen van het introduceren van digital services, ontwikkelden we een digitale visie waar het wereldwijd opererende bedrijf ook organisatorisch bij kan aansluiten. Het blijft immers mensenwerk.

We formuleerden een kernboodschap als leidraad voor de mindset die nodig is om van ambachtelijke producent naar digitale dienstverlener te transformeren. Per bedrijfsonderdeel werkten we deze uit in heldere doelen, en hoe deze te behalen.

De roadmap die hieruit ontstond, toetsten we in een aantal sessies met de belangrijkste stakeholders. Sales, klantenservice, assemblage, directie, allemaal kwamen ze aan bod en samen bepaalden we de concrete stappen voor een succesvolle introductie.

True experience design

Draagvlak via vlogs

Een onderneming met meer dan 1300 werknemers krijg je niet zomaar in beweging. Zeker niet als het traditionele vaklieden betreft. “Eerst zien, dan geloven.” Om draagvlak te krijgen voor de potentie van digital services, was het nodig om duidelijk te communiceren.

Een interne nieuwsbrief? Kan. Maar wie leest die nu écht? Nee, als we digitaal gaan, dan ook de communicatie van deze tijd. Video. In snappy vlogjes tikten we een voor een de werkwijze, mogelijkheden en rendement van digital services aan. Let’s get digital.

Het resultaat: 600% meer views dan een normaal nieuwsbericht. Een op de vijf medewerkers direct geïnformeerd, en een omslag in mind set. Waar eerst moeite gedaan moest worden om collega’s bereiken, pakten ze nu zelf de telefoon.

Het idee is geland. De waardepropositie concreet gemaakt. Rendabel, uitvoerbaar en gewild.

De entree van de toekomst is online.

“Informaat heeft ons enorm geholpen om de juiste propositie naar de markt te vinden en onze diensten daarop af te stemmen. Altijd op zoek naar waarde voor de klant, via een gestructureerd proces en met inachtneming van alle externe en interne stakeholders.”
Jeroen Thuis - Business Development Manager, Royal Boon Edam International B.V.
Waardepropositie

Digitale innovatie die je voelt en beleeft

Vervul je digitale belofte
Bedieningsconcepten

Intuïtieve interfaces voor hart en ziel

Ontdek de You in UX
Design systems

Eén digitale bron, overal jezelf

Gun je identiteit een systeem
Content Architectuur

Digitale discipline tot in de puntjes

Giet je contentstrategie in beton

Ook een gastvrije dienstverlening?

We are eager to collaborate to make your business valuable, authentic, and credible for your customers of the future. Send us a message, and we will get in touch.

Marcel Kosters

Business director
+31 6 53 77 13 91
marcel.kosters@informaat.nl